Misschien heb je via Sena of een ander kanaal gehoord over de uitspraak van Atresmedia. Hier is een samenvatting van de belangrijkste punten die relevant kunnen zijn voor jouw situatie.

Waar gaat het over?

In een uitspraak van het Hof van Justitie van de EU, aangespannen door Atresmedia (een Spaans bedrijf dat eigenaar is van verschillende tv-zenders), ging het hof in op vragen over de billijke vergoeding voor naburige rechten die moet worden betaald voor het gebruik van muziek op televisie. Het Hof concludeerde dat een audiovisuele productie met muziek niet wordt beschouwd als een fonogram (opname) en dat rechthebbenden dus geen recht hebben op een vergoeding voor het uitzenden van de productie.

Kortom: als een muziekopname wordt gecombineerd met beeldmateriaal, hoeft de omroeporganisatie van deze audiovisuele productie geen billijke vergoeding voor dat gebruik te betalen aan de naburige rechtenorganisatie.

Wat is de impact in Nederland?

Als lid van de EU is Nederland gebonden aan uitspraken van het hoogste gerechtshof van de Europese Unie. Deze uitspraak raakt direct de Nederlandse wet. Gelukkig onderkennen de meeste industriepartijen het belang van collectief beheer door een naburige rechtenorganisatie als sena. Sena onderhandelt met omroepen over het behoud van de huidige praktijk waarbij rechthebbenden (artiesten, sessiemuzikanten, dirigenten en producenten) via Sena een vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun muziek op televisie. Onderdeel hiervan is het aanpassen van de exploitatieovereenkomst met rechthebbenden, die voorwaardelijk is goedgekeurd door het CvTA (College van Toezicht Auteursrechten).

Wat doet Copyright Power International?

Naast het geven van praktische feedback en informatie aan Sena, werken we samen met brancheorganisaties om ervoor te zorgen dat compensatie voor audiovisuele producties blijft bestaan. We hebben een collectief opgericht met mediaproducenten en artiesten, waaronder leden als Sizzer, Massive Music, AMP en Amsterdam.

Wat betekent dit voor jou?

De uitkomsten van de onderhandelingen met de omroepen zijn nog onzeker, waardoor er op dit moment nog geen vergoedingen worden uitgekeerd voor muziekgebruik op televisie in 2022. De kans is reëel dat de door sena uitgekeerde vergoedingen voor muziekgebruik op televisie vanaf het uitzendjaar 2022 zullen dalen. De uitspraak heeft geen invloed op vergoedingen voor de uitzendjaren 2019 tot en met 2021 of voor muziekgebruik op de radio. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wat kun je doen?

Aangezien de basis voor inning en distributie door Sena onder het huidige voorstel verandert, is het belangrijk dat de overeenkomsten tussen muziekmakers, gebruikers en omroepen voldoen aan de door Sena voorgestelde oplossing. De handhaving van het gebruiksrecht van de muziek (opname - fonogram) in een audiovisuele productie zal door sena worden geautoriseerd. De licenties/gebruiksvoorwaarden voor muziek die zijn overeengekomen door muziekmakers en producenten mogen geen aanvullende rechten bevatten die door sena moeten worden beheerd. In veel gevallen zal het niet nodig zijn om de overeenkomst en/of voorwaarden waaronder je muziek wordt gebruikt aan te passen, maar we raden je aan om dit goed door te nemen als je het niet zeker weet.

Neem contact met ons op als je vragen hebt.